Banner 980x90

Tukuma muzejā skatāma Herberta Siliņa un Ērikas Gulbes mākslas darbu izstāde

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Sestdien, 30.jūlijā, plkst.12.00 Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā) atklās Herberta Siliņa 90 gadu un Ērikas Gulbes 100 gadu jubilejas izstādi "Piedzīvot krāsu", pilsētas informācijas portāls Tukums24.lv uzzināja Tukuma muzejā.

Līdzās Tukuma novadnieku ekspresīvajām gleznām izstādē būs skatāma LMA studentes, mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā 2015 laureātes Kristīnes Kutepovas instalācija. Izstādes mākslinieku daiļradi apvieno spraiga krāsu vibrācija un triepiena ekspresija, kas uzlādē gan emocionāli, gan fiziski.

Herberts Ernests Siliņš (1926-2001) dzimis Tukuma apriņķa Aizupes pagastā. Mākslinieka glezniecībai raksturīgi spilgti un kontrastējoši krāsu salikumi, kas daiļrades sākumposmā realizējušies ostu, jahtu un piejūras pilsētu gleznojumu tematikā. No 1970.gadiem Siliņa radošajai darbībai piemīt spēja caur arvien abstraktāku valodu panākt tēlojuma intensitāti gan krāsu izvēles, gan gleznas virsmas apstrādes ziņā. Izstādē skatāmi mākslinieka 70. un 80. gadu darbi, kuros gleznotāja rokraksta ekspresīvi abstraktā šķautne vērojama visizteiktāk.

Izstādē "Krāsu prieks" skatāmie darbi sniegs iespēju izzināt mākslinieka Herberta Siliņa vietu Tukuma un Latvijas glezniecībā tiem skatītājiem, kuri iepriekš nav bijuši pazīstami ar viņa daiļradi, un pavērs jaunus skatpunktus tiem, kuriem mākslinieka radošā darbība ir tuva un zināma.

Ērikas Gulbes (1916-2003) dzimtā puse ir Irlava, kur, pateicoties daktera Krišjāņa Katlapa aizrautībai un iniciatīvai, 1940. gados noritēja intensīva mākslas dzīve. Tieši tur topošā māksliniece guva pirmo saskari ar mākslu, ar izciliem Latvijas gleznotājiem – Valdemāru Toni, Jāni Tīdemani, Konrādu Ubānu, Jēkabu Bīni.

Ērikas Gulbes glezniecība uzrunā ne vien ar īpatnējo krāsainību un tēlainību, kur priekšmetiskā pasaule savijas ar abstrakciju, bet arī ar emocionālu motīvu interpretāciju, radoši iekausējot savā daiļradē atbalsis no savu "domubiedru" rokraksta – Leo Svempa, Leonīda Āriņa, Jāņa Pauļuka, Rūdolfa Piņņa, Anrī Matisa, Vasilija Kandinska u.c.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares studentes Kristīnes Kutepovas (1982) instalācija "Ilūzija" (2016) izstādes viesiem piedāvā iespēju "ieiet" mākslas darbā, sajust to no iekšpuses. Ar performance "Ilūzija" māksliniece piedalījusies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklāšanas svētkos (2016). Kristīne ir Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā 2015 laureāte. Savā radošajā darbā uzsver rotaļību un spēles momentu, būvējot un nojaucot robežas, eksperimentējot ar dažādām tehnikām.

Izstāde Tukuma Mākslas muzejā būs skatāma no 2016.gada 30.jūlija līdz 25.septembrim.

Izstādes atklāšanas pasākumā ieeja apmeklētājiem bez maksas. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)