Banner 980x90

Tukumā iemūrēts Z.A. Meierovica pieminekļa pamatakmens

Rīga, 13.jūn., LETA. Šodien Tukumā tika iemūrēts pirmā Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa pamatakmens, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Kopā ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju Ēriku Lukmani ("Tukuma pilsētai un novadam"), dzejnieci Māru Zālīti un Tukuma novada iedzīvotājiem, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pie pieminekļa pamatakmens iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

"Sagaidot Latvijas simtgadi, mēs domājam par tiem, kas panāca mūsu valsts dibināšanu un starptautisku atzīšanu. Novērtējam mērķtiecību, drosmi un neatlaidību, kurai jāpateicas, ka mums ir mūsu valsts, mūsu Latvija. Meierovics ir viena no spilgtākajām personībām valsts dibinātāju vidū. Latvijas pirmais ārlietu ministrs ielicis spēcīgu pamatu nākotnei kā šodien, tā turpmāk ar saviem darbiem, idejām un personības plašumu. Parādījis, ka ideāli, ja tiem nenogurstoši seko, ir īstenojami. Ar šo pieminekli tiek godināta visas Latvijas mērogā nozīmīgas personības piemiņa. Iemūžinot Meierovica piemiņu Tukumā, mēs izceļam šī izcilā valstsvīra saikni ar šo novadu, lai iedvesmotu jauniem sasniegumiem un veicinātu iedzīvotāju lepnums par savu valsti, novadu un pilsētu," teikts vēstījumā.

Rinkēvičs uzrunā uzsvēra, ka Meierovics sapni par Latvijas valsti padarīja par īstenību. "Lai valsts varētu pilnvērtīgi funkcionēt, Meierovics panāca jaundibinātās Latvijas valsts starptautisko de iure atzīšanu un Latvijas uzņemšanu Tautu Savienībā, kas tolaik bija nopietnākā starptautiskā organizācija pasaulē. Tādējādi jau no mūsu valsts dibināšanas brīža Meierovics nostiprināja Latviju Eiropas kartē. Arī šodienas Latvijā Meierovica ideāli nav mainījušies, jo Latvija ir Eiropas Savienības un NATO pilnvērtīga dalībvalsts. Šodien ir divējādi vēsturiska diena, jo šis ir pirmais piemineklis Latvijas diplomātam Latvijā, un ar kapsulas iemūrēšanu top piemineklis mūsu pirmajam ārlietu ministram un patiesam Latvijas patriotam," uzsvēra ministrs.

ĀM skaidroja, ak Meierovica piemineklim izraudzītā vieta ir simboliska, jo tā atrodas pašā Tukuma pilsētas sirdī, vecpilsētā, netālu no Brīvības laukuma un skolas, kurā Meierovics mācījies - skvērā, kas atrodas pie Lielās un Jaunās ielas krustojuma. Plānots, ka piemineklis tiks atklāts šī gada 15.novembrī.

Lai Meierovica piemineklis iegūtu laikmetīgu, izteiksmīgu un saturiski ietilpīgu veidolu, tika rīkots metu konkurss. Rezultātā īstenošanai izvēlēta iecere, kuras autori ir tēlnieki Zane Elerte, Matīss Kalniņš un arhitekte Liene Līce.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)