Banner 980x90

Tukuma dome atliek lemšanu par neuzticības izteikšanu pašvaldības izpilddirektoram

Ventspils, 12.jūn., LETA. Tukuma novada domes deputāti šodien atlika lemšanu jautājumā par neuzticības izteikšanu domes izpilddirektoram Mārim Rudaus-Rudovskim, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Pēc septiņu Tukuma novada domes opozīcijas deputātu aicinājuma šodien tika sasaukta domes ārkārtas sēde, lai rosinātu neuzticības balsojumu Rudaus-Rudovskim. Kā sēdē norādīja domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam"), opozīcijas iesniegtais lēmumprojekts ticis grozīts un esot juridiski pretrunīgs. Lai gan lēmumprojekta nosaukums ir "Par izpilddirektora Māra Rudaus-Rudovska atcelšanu no amata", tomēr, ņemot vērā izpilddirektora darba nespēju, kas deputātiem liedz pašlaik lemt par viņa atbrīvošanu no amata, grozītā lēmumprojekta tekstā opozīcija rosina izteikt politisku neuzticību izpilddirektoram un aicināt viņu labprātīgi atkāpties no amata. Kā norādīja Lukmans, atbrīvošana no amata un aicinājums labprātīgi atkāpties ietver juridisku pretrunu. Rosinot atlikt lēmumprojekta izskatīšanu, Lukmans norādīja arī uz to, ka izpilddirektoram izvirzītie pārmetumi, proti, aizdomas par to, ka atsevišķi iepirkumu nolikumi tiek izstrādāti konkrētām firmām, lēmumprojektā nav pamatoti ar pierādījumiem.

Kā akcentēja domes priekšsēdētājs, tik nopietni lēmumi attiecībā uz pašvaldības galveno izpildvaras pārstāvi nevar tikt pieņemti, balstoties uz emocijām. Pašvaldības vadītājs esot lūdzis Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) un Latvijas Būvnieku asociāciju (LBA) pārbaudīt opozīcijas aizdomas raisījušo bērnudārza "Pasaciņa" pārbūves iepirkuma dokumentāciju un sniegt savu viedokli šajā jautājumā. Kā piebilda Lukmans, atbildi esot solīts sniegt līdz šai piektdienai.

Ņemot vērā minēto, domes priekšsēdētājs aicināja balsot par viņa piedāvāto lēmumprojektu - proti, atlikt šī jautājuma izlemšanu līdz brīdim, kad būs saņemts CFLA un LBA viedoklis un izpilddirektors atgriezīsies darbā, bet uz nākamo kārtējo domes sēdi sagatavot deputātu paziņojumu. Opozīcija gan iebilda pret lēmuma atlikšanu, norādot, ka izsakot politisku neuzticību un aicinot izpilddirektoram pašam atkāpties, neiestājas juridiskas sekas. Savukārt Lukmans aicināja deputātus Saeimas pirmvēlēšanu laikā atturēties no pārsteidzīgas politisku lēmumu pieņemšanas, norādot, ka politisku paziņojumu ir iespējams iekļaut deputātu paziņojumā.

Dome ar astoņām balsīm "par" lēma atlikt lēmumprojekta izskatīšanu, bet septiņi opozīcijas deputāti palika mazākumā, vēloties šo jautājumu izskatīt šodien.

Kā ziņots, pēc septiņu Tukuma novada domes opozīcijas deputātu aicinājuma šodien tika sasaukta domes ārkārtas sēdi, lai rosinātu neuzticības balsojumu Rudaus-Rudovskim, aģentūru LETA informēja opozīcijas frakcijas vadītājs Agris Zvaigzneskalns (LZP).

Tā kā domes izpilddirektoram kopš 5.jūnija ir darba nespējas lapa, lemt par viņa atlaišanu deputāti nevarot. "Varam tikai izteikt neuzticību un aicināt izpilddirektoru labprātīgi atkāpties pašam," iepriekš skaidroja Zvaigznekalns.

Pieprasījumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai lemtu par neuzticības izteikšanu izpilddirektoram, bija iesnieguši septiņi deputāti no domes opozīcijas deputātu frakcijas "Trīs partiju apvienība", kurā pārstāvētas Latvijas Zaļā partija, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un partija "No sirds Latvijai".

Opozīcijas deputāti, pamatojoties uz veikto iepirkumu rezultātu analīzi, esot secinājusi, ka, iespējams, vairāki izsludinātie un arī jau veiktie iepirkumi, piemēram, par Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes "Pasaciņa" pārbūvi, ielu apgaismojuma tīklu elementu nomaiņu, autotransporta piegādi Tukuma novada pašvaldībai u.c., ir nekvalitatīvi un mērķtiecīgi izstrādāti tā, lai pie konkrētā darba, piegādēm vai pakalpojuma tiktu uzņēmumi, ar kuriem, iespējams, izpilddirektors iepriekš vienojies, teikts opozīcijas deputātu sagatavotajā lēmumprojektā.

"Iepirkuma komisiju vada izpilddirektors Rudaus-Rudovskis, kura darbība šobrīd ir rosinājusi domāt par to, ka atsevišķi iepirkumu nolikumi tiek izstrādāti konkrētām firmām, izslēdzot citu pretendentu iespēju piedalīties iepirkumos. Par to liecinot arī viņa neprofesionālās atbildes uz deputātu jautājumiem, kad izpilddirektors tika lūgts pamatot iekļautos nosacījumus, kā arī, iespējams, izpilddirektors pārkāpis Publisko iepirkumu likuma 25.pantu, kas nosaka iepirkuma komisijas darbības pamatprincipus," teikts opozīcijas sagatavotajā lēmumprojektā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)