Banner 980x90

Reirs: Deinstitucionalizācijas projektam nākamajā plānošanas periodā ar plānotajiem 97 miljoniem eiro nepietiks

Rīga, 13.jūn., LETA. Sākotnēji 97 miljoni eiro deinstitucionalizācijas projektam, ar kuru aprūpes centrus plānots aizstāt ar ģimeniskai videi pietuvinātiem pakalpojumiem, likās lieli līdzekļi, taču, izvērtējot vajadzības, konstatēts - nākamajam plānošanas periodam nepieciešami papildu līdzekļi, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Nepieciešamo papildu līdzekļu apmēru ministrs gan vēl neminēja, norādot, ka patlaban tikai trīs no četriem plānošanas reģioniem apstiprinājuši deinstitucionalizācijas piedāvāto pakalpojumu karti. Pēc Reira teiktā, noslēdzoties šim saskaņošanas procesam, būs aprēķināms konkrēts nepieciešamā finansējuma apmērs.

Tāpat ministrs neslēpa, ka projekta realizācija nu jau aizkavējusies par aptuveni gadu, skaidrojot, ka viens no galvenajiem iemesliem tam ir pirms 2,5 gadiem nomainītā projekta izstrādes komanda. Pēc Reira domām, personāla nomaiņa bija pareizais lēmums.

"Sākotnēji, manuprāt, nepareizi tika izveidota situācija, ka pakalpojumus var sniegt tikai pašvaldības. Es domāju, ka ir atstāts vissvarīgākais posms novārtā, [..], un tas ir nevalstiskais sektors. Mēs mēģinājām ielēkt vilcienā, un esam mēģinājuši mainīt noteikumus. Bērniem ir iespējams sniegt pakalpojumus, taču uz pamatlīdzekļiem vai infrastruktūras izbūvi tas vēl neattiecas, tādēļ šo problēmu paredzēts risināt nākamajā plānošanas periodā," norādīja ministrs.

Kā ziņots, Valsts kontrole aprīlī pauda bažas par Labklājības ministrijas (LM) deinstitucionalizācijas projekta izpildes kavēšanos, aģentūru LETA informēja Valsts kontrolē.

"Pašlaik sistēmas izveide kavējas par gandrīz diviem gadiem, kas rada bažas, vai līdz 2023.gadam izdosies sasniegt sākotnējās ieceres un nodrošināt iespēju 3400 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm saņemt nepieciešamo atbalstu, lai bērni nenonāktu institūcijās, un 2100 cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem saņemt atbalstu patstāvīgai dzīvei ārpus institūcijām," atzina Valsts kontrolē.

Savukārt LM pārstāvis Egils Zariņš aģentūrai LETA skaidroja, ka deinstitucionalizācijas projekta aktivitāšu īstenošanā ir vērojamas termiņu nobīdes, vienlaikus šajā procesā ir svarīga elastība un pareizo izvēļu izdarīšana pēc būtības, nevis stingra pieturēšanās pie sākotnēji noteiktajiem termiņiem.

Zariņš sacīja, ka ministrija piekrīt VK ieteikumam pilnveidot esošos vai izstrādāt jaunus instrumentus personu ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanai, tāpēc apņemas tos izvērtēt un izstrādāt priekšlikumus pilnveidei. Tāpat ministrija apņemas veikt grozījumus tiesību aktos, ja tiks konstatēta nepieciešamība ieviest jaunus atbalsta instrumentus personu ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanai.

Vienlaikus LM solīja atkārtoti veikt visu valsts sociālās aprūpes centru filiāļu izvērtēšanu, pārskatot izvirzītos kritērijus un iegūstot pilnīgu un savstarpēji salīdzināmu informāciju par katru filiāli. Tas ļaušot novērtēt gan esošo filiāles infrastruktūru un tajos sniegto pakalpojumu kvalitāti, filiāles lomu un attīstības vīziju kvalitatīvas ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma nodrošināšanā, kā arī nepieciešamos ieguldījumus filiāles infrastruktūras un pakalpojumu pilnveidei.

LM kopā ar Latvijas plānošanas reģioniem un pašvaldībām visā Latvijā īsteno projektu, kura ietvaros ar ES fondu finansējuma atbalstu pašvaldības varēs radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)