Banner 980x90

Pašvaldību atkritumu apsaimniekotājam "Piejūra" nodarītos zaudējumus mēģinās piedzīt tiesā

Rīga, 27.jūn., LETA. Pašvaldības - kapitāldaļu turētājas ir nolēmušas vērsties tiesā, lai piedzītu iepriekšējās vadības laikā SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" nodarītos zaudējumus, šodien domes sēdē paziņoja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam").

Kapitāldaļu turētāju pārstāvji vienojušies, ka līdz 10.jūlijam par uzņēmumā veiktajā auditā konstatētajiem pārkāpumiem ir jāvēršas Valsts policijā un tiesā, lai piedzītu nodarītos zaudējumus. Tiesībsargājošajās iestādēs vērsties pilnvarots "Piejūras" pagaidu valdes loceklis Ēriks Zaporožecs.

Lukmans apgalvoja, ka, salīdzinot uzņēmuma finanšu situāciju pēdējos mēnešos ar līdzīgu periodu pērn, tā ir uzlabojusies.

Jau ziņots, ka Jūrmalas domes, Talsu, Tukuma, Kandavas, Engures, Dundagas, Jaunpils, Mērsraga un Rojas novadu domju kapitāldaļu turētāju pārstāvji "ir konstatējuši faktus, kas norāda uz sabiedrības valdes nesaimniecisku un, iespējams, prettiesisku rīcību, neapzinātu vai apzinātu bezdarbību un iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem".

Tāpēc uzņēmuma valde - valdes priekšsēdētāja Indra Rassone, kā arī valdes locekļi Ojārs Āboltiņš un Raimonds Bērziņš - zaudējusi kapitāla daļu turētāju uzticību un tika atsaukta pilnā sastāvā. Ar dalībnieku sapulces lēmumu par "Piejūras" pagaidu valdes locekli iecelts Zaporožecs.

Vēlāk pašvaldību auditori uzņēmumā veikuši lietderības un likumības auditu, secinot, ka iekšējās kontroles sistēma ir izveidota, taču tai piemīt būtiski trūkumi un nepilnības. Audita laikā tika konstatētas arī būtiskas nepilnības grāmatvedības uzskaitē, iepirkumu veikšanā un līgumu slēgšanā, piemēram, līgumu sadalīšana un Publiskā iepirkuma likuma normu pārkāpšana, budžeta un naudas plūsmas plānošanā un uzraudzībā, dažādos vadības procesos un nozīmīgu lēmumu pieņemšanā.

Kā viens no būtiskākajiem iekšējās kontroles trūkumiem tiek minēts, ka "Piejūras" vadība nav nodrošinājusi normatīviem aktiem atbilstošu un faktisku visu bilances posteņu ikgadējās inventarizācijas veikšanu, tādejādi ir radījusi risku gada pārskata finanšu datu atbilstošai uzrādīšanai, tai skaitā peļņas un zaudējuma atbilstošam aprēķinam un saistību un aktīvu pilnīgai uzrādīšanai.

Attiecībā uz līgumu slēgšanu konstatēts, ka iepirkumu dokumentācijā trūkst pretendentu iesniegto piedāvājumu - līgumi bez iepirkuma veikšanas tika slēgti ar uzņēmuma nu jau bijušo darbinieku pietuvinātām firmām ar nesamērīgiem nosacījumiem. Uzņēmuma valde arī pilnvarojusi valdes priekšsēdētāju "Piejūras" vārdā slēgt saimnieciskos līgumus līdz 7000 eiro, bet pārbaudē konstatēts, ka noteiktās pilnvaras periodiski ir pārkāptas.

Tāpat noskaidrots, - lai nodrošinātu atkritumu savākšanas pakalpojumu, iegādāti konteineri, kuru nomaiņa notikusi ļoti lēni, un no atkritumu savākšanas pakalpojuma sniegšanas brīža, tas ir, 2018.gada maija, vēl joprojām nav nomainīti visi iedzīvotājiem paredzētie konteineri. Rezultātā "iesaldēti" uzņēmuma līdzekļi, jo konteineri netiek izmantoti.

Esot arī izveidojušās nesakritības datos starp automašīnu odometra rādījumiem un norādītājiem rādījumiem ceļazīmēs, kā arī, vērtējot norādīto kopējo informāciju ceļazīmēs, konstatēts, ka atbildīgās personas, iespējams, degvielu, kas iegādāta par "Piejūras" līdzekļiem, lietojušas personīgām vajadzībām.

Tāpēc auditori secinājuši, ka uzņēmuma valdes locekļi nav rīkojušies atbilstoši Komerclikumam kā krietni un rūpīgi saimnieki, un viņu darbība un bezdarbība ir radījusi zaudējumus uzņēmumam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)