Banner 980x90

Pašvaldība uztraukusies par aizdomīgu atkritumu glabātuvi Kandavas novada Cēres pagastā

Rīga, 26.nov., LETA. Kandavas novada Cēres pagastā konstatēta aizdomīga atkritumu glabātuve, bet cīņa pret to līdz šim bijusi nesekmīga, aģentūrai LETA pastāstīja novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP).

Dažādi plastmasas atkritumi un lietotās automašīnu riepas atrodas īpašumā "Priedītes", nenorobežotā teritorijā, kur kādreiz darbojies kokapstrādes uzņēmums. Priede stāstīja, ka atkritumu apjoms objektā aug, un par savām bažām pašvaldība jau ziņojusi atbildīgajām instancēm.

"Ziņojām arī Valsts policijai, inspektori devās apsekot īpašumu, bet viņus atgrieza pusceļā, jo ar atļaujām viss esot kārtībā," apgalvoja domes vadītāja. Pašvaldībai uzņēmumā norādot, ka komersants nodarbojas ar atkritumu pārstrādi, un šādai darbībai esot saņemtas visas nepieciešamās atļaujas.

Savukārt Priedes pārstāvētā partija pirmdien paziņojusi, ka atklātajā izgāztuvē daļa plastmasas atkritumu atrodas zem klajas debess un novietoti uz grunts, nevis asfaltēta seguma, bet nolietotās automašīnu riepas samestas kaudzē objektam pieguļošajā pļavā.

"Gandrīz ik pārnedēļas izskan kārtējā informācija, ka atrasti nelegāli atkritumi, kāds uguni pielicis nesankcionēti ierīkotai veco riepu noliktavai. Arī Cēres gadījums pierāda, ka no pēdējās lielākās ekoloģiskās nelaimes, ko izraisīja ugunsgrēks Slokā, mācība nav gūta. Tikai pirms pāris gadiem nospraudām ambiciozu mērķi kļūt par zaļāko valsti pasaulē. Realitāte rāda, ka ar katru dienu arvien dziļāk grimstam no citām valstīm ievestu atkritumu kalnos un dzīvojam bailēs no kārtējā bīstamā atkritumu ugunsgrēka. Tam beidzot jādara gals!" pauda LZP vadītājs Edgars Tavars.

Lai noskaidrotu konstatētās atkritumu novietnes statusu un atbilstību vides aizsardzības prasībām, Latvijas Zaļā partija (LZP) ar rakstisku vēstuli vērsīsies pie Valsts vides dienesta (VVD) vadības un VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes.

VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča aģentūrai LETA skaidroja, ka par šo teritoriju dienestam ir zināms, un inspektori jau ilgāku laiku seko līdzi tajā notiekošajam, analizējot apsaimniekotās atkritumu plūsmas. Viņa arī norādīja, ka "Priedītēs" izkrauta viena no nelikumīgi ievestajām pārrobežu atkritumu kravām, par kurām sabiedrība tika informēta aizvadītajā ceturtdienā.

VVD pārstāve arī norādīja, ka attiecīgajā objektā ir ievesti plastmasas atkritumi, kas nav bīstamie atkritumi. "Priedīšu" teritorijas īpašniekiem, SIA "Galangal", ir izsniegta atkritumu apsaimniekošanas atļauja atkritumu šķirošanai, pārkraušanai un uzglabāšanai. Šobrīd VVD izvērtē, vai uzņēmumā veiktās darbības notiek atbilstoši atļaujā izvirzītajiem nosacījumiem.

Ar teritorijas īpašnieku, Kandavā reģistrēto SIA "Galangal", aģentūrai LETA pašlaik nav izdevies sazināties. "Firmas.lv" dati liecina, ka uzņēmums nodarbojas ar smaržu un kosmētikas līdzekļu vairumtirdzniecību. Pērn komersanta apgrozījums bijis 344 890 eiro, bet peļņa 3094 eiro. "Galangal" vienīgais īpašnieks un vadītājs ir Roberts Redko.

Kā ziņots, Ventspils ostā oktobrī un novembrī apturētas trīs nelegālu plastmasas atkritumu kravas 22,82 tonnu apmērā, kuras bija plānots uzdot par Latvijā savāktām, tādējādi arī izvairoties no nodokļu nomaksas, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Santa Vaļuma.

Pārbaudes, kurās konstatēti pārkāpumi, veiktas pārvadājumiem, kuri Latvijā ieradušies Ventspils ostā. Atkritumu pārvadājumi ceļojuši uz Latviju no Zviedrijas un Norvēģijas.

Kā norāda Vaļuma, no Zviedrijas ievestos atkritumus bija paredzēts uzdot par Latvijas teritorijā savāktiem, tādējādi mākslīgi palielinot mūsu valstī savākto un reģenerēto atkritumu daudzumu. Atkritumus tika plānots norādīt par Latvijā savāktiem un tad nodot pārstrādei Latvijā, lai saņemtu dabas resursu nodokļa maksāšanas atbrīvojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas. "Tādējādi tiktu apkrāpta Latvijas valsts, izvairoties no nodokļu nomaksas," skaidroja pārstāve.

VVD iegūtā informācija un lietu materiāli nosūtīti tiesībsargājošām institūcijām izmeklēšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)