Banner 980x90

Lielā talka Jaunpils novadā

Foto: B.Rasa
Foto: B.Rasa
Lielajā talkas dienas rītā, gaidītā lietus vietā talciniekus sveica silta pavasara saulīte-vēlot darbīgu Lielo dienu. Kņada, rosīšanās un darba prieks bija jūtams ik uz soļa. Talkas "ekspedīcija" jeb došanās izbraucienā pa novadu tika uzsākta plkst.9.00 no rīta. Vienā no Jaunpils novada Domes izsludinātās publiskās talkas vietā Jaunpils pils parkā rosoties varēja sastapt Dāmu kluba "Vīgriezes" dāmas.

Kā pilsētas informācijas portālu Tukums24.lv informēja Jaunpils novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Rasa, parka otrā pusē varēja manīt staltos BK "Jaunpils" basketbolistus, kuri trenera Artūra Zarembas vadībā tīrīja Bikstupes krastus.

Tālāk pašvaldības pārstāvji devās uz Sparvu kapiem, kur Bernevicu dzimtas kapu vietas sakopšanas talku jau ilggadēji organizē Jaunpils muzejs un Jaunpils baznīcas draudze. Astoņi talcinieki rūpīgi grāba lapas un novāca sakritušos zarus.

Ezera ielas iedzīvotāji rosījās gar ezera krastiem, savukārt pensionāru biedrības "Jaunpils" biedri darbojās iekštelpās. Ārpuse jau sakopta dažas dienas iepriekš, bet plānā vēl daudz āra darbi.

"Dzīlēs" mājas apkārtnes sakopšanas darbos iesaistījās lielākā iedzīvotāju daļa-kopumā divdesmit "optimisti". Raivo Altenburga vadībā tika sakopta mājas priekša, tīrīti celiņi, grābtas lapas, apzāģēti koku zari un veikti citi darbi. "Dzīļu" mājās talkotāji pēc darba ēda zupu, cepa desiņas un par godu šai dienai tika cepti arī keksiņi.

Mesteru ielas apkārtnē čakli strādāja Grigoru ģimene, tika sakopts upes krasts, savukārt "Tālavās" manījām rosību pie laukuma līdzināšanas un puķu dobju rusināšanas.

Pa ceļam uz Levesti varēja sastapt četrus "Levestes spicos" jauniešus, kuri vāca atkritumus gar gājēju celiņu visā tā garumā. Pašā Levestes centrā talkoja gan lielie, gan mazie-tika grābtas lapas, slaucīts pagalms, vākti atkritumi, izzāģēti krūmi. "Tērču" iedzīvotāji iztīrīja arī pagraba telpas. Kopumā Levestē sastapām trīsdesmit astoņus čaklus talkotājus. Biedrības "Levestes spicie" vadītāja Liene Jurēvica un Silvija Siliņa pagatavoja īpašo talkas dienas zupu, savukārt Ēriks Mizga parūpējās par mūziku, tā teikt-lai lustīgāk darbs uz priekšu iet!

Saulīškalnā bija iespēja sastapt piecus pensionāru biedrības "Jaunpils" aktīvistus, kuri Mirdzas Žulpas vadībā jau tradicionāli veic piemiņas vietas sakopšanas darbus. Saules ciema centrā darbojās septiņpadsmit lieli un mazi talkotāji. Tika uzposta bērnu laukumiņa teritorija un bērzu birzīte pie daudzstāvu nama, savukārt Arbidānu ģimene devās sakopt ceļmalas no Saules līdz pat Tukuma ceļam.

Jaunpils novada Domes darbinieki sakopa apkārtni ap Elles kalnu. Valdis Zīverts sazāģēja nokritušos kokus, domes darbinieki grāba lapas un vāca atkritumus. Piepalīdzēja arī Zīvertu dzimtas jaunākie talkotāji.

Viesatu pusē ceļmalu satīrīšanā piedalījās Vilnis Rasa ar puikām Oļegu un Genādiju Sergejeviem.

Viesatu pagasta "Draudzību" un ‘Dzintariņu" septiņpadsmit māju iedzīvotāji veica rotaļlaukuma labiekārtošanas darbus-kopīgiem spēkiem pagatavoja smilšu kastes apmales, demontēja veco slidkalniņu. Kalviņu ģimene tīrīja teritoriju aiz t.s. kūtiņām: tika izraktas latvāņu saknes un vākti atkritumi.

Gulbju saime, Viesatu pārvaldes vadītāja Vita Petrova un labiekārtošanas darbinieki, Ilmārs Kovaļevskis, kā arī citi talkotāji rosījās Viesatu upes gravā. Četrpadsmit talkotāji tika likti darbā gan pie krūmu zāģēšanas, gan atkritumu vākšanas no upes un upes krastos. Talkas norises vēroja arī pats mazākais talkas dalībnieks Krišjānis, un veroties pāri ratiņu malai, mācījās darba tikumu. Gulbju saime gravas nogāzē iecerējusi izveidot dabas taku.

Tālāk pašvaldības pārstāvji devās uz Rāvu pusi. Rāvos šogad kopā bija sanākuši četrdesmit trīs lieli un mazi talkotāji, lai kopīgiem spēkiem izveidotu atpūtas vietu pie vecā veikala. Talcinieki uz talku ieradās ar groziņiem, bija arī īpašā talkas kūku. Talkas organizētāja Edmunda Petrova vadībā tika sakopta apkārtne, izgatavoti soli un galdi, veidota ugunskura vieta, puķu dobes, iekārtots rotaļu laukums. Kā min zemes īpašnieks Jānis Krūmiņš plānā ir arī paša veikala ēkas atjaunošana. Talkas saimniece Daiga Petrova bija sagatavojusi īpaši gardu milzu zupas katlu, sacepusi dažādus kārumus. Rāvinieki jauniekārtotajā atpūtas vietā kopā sanāks uz dažādiem svētkiem, šeit tiks svinētas Mazās ciemu dienas, Līgo svētki un citi svarīgi godi.

Talkas dienā daudzi rosījās savos privātmāju pagalmos un uzņēmumu teritorijās, kā arī daļa devās sakopt sen noskatītas vietas, kur roka jāpieliek.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)