Banner 980x90

Lauku māja – kādas ir piemērotākās apkures krāsnis un kā par tām pareizi rūpēties?

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com
Kura lauku māja gan nav iedomājama bez kārtīgas apsildes sistēmas, kas nodrošina omulību vēsajos ziemas mēnešos? Visticamāk, ka atbilde mums visiem jau skaidra, tāpēc atliek tikai noskaidrot, kādas tad ir labākās apkures krāsnis lauku mājai un kā par šo apsildes sistēmu pareizi parūpēties.

Kādi ir plusi centrālajai apkurei lauku mājās, kāpēc neiesaka izvēlēties gāzes apkures sistēmas un kā pareizi rūpēties par izvēlēto apkures sistēmu, lai tā darbotos ilgi un neradītu nelaimes gadījumus. Par visu minēto uzziniet tālāk raksta turpinājumā.

Piemērotākā lauku mājai – centrālā apkures sistēma un malkas apkures krāsnis 
Kāpēc savam mājoklim izvēlēties tieši centrālo apkuri, nevis, piemēram, gāzes apkuri? Atbilde ir pavisam vienkārša. Biogāzes apkures sistēma izmaksās brangu naudas summu, ja māja ir liela, jo gāzes apkures izmaksas ir atkarīgas no apsildāmās platības un pats kurināmais ir dārgs. Šī iemesla dēļ gāzes apkuri neiesaka izvēlēties lauku mājas apsildei. Taču, skatoties uz gāzes apsildes sistēmām no cita skata punkta, šis ir dabai ļoti draudzīgs kurināmais.

Centrālās apkures plusi noteikti ir tādi, ka varat pats nolemt, ar kādu kurināmo apsildīt mājokli. Lauku mājām populārākie noteikti ir apsildes katli ar malkas apkuri, jo tas arī ir salīdzinoši lēts kurināmais materiāls. Īpaši tad, ja malku ir iespējams sagatavot pašu spēkiem, tas ir zāģēt un vēlāk arī žāvēt, lai tā būtu piemērota kurināšanai. Tāpat varat pievienot arī kārtīgu plīti lielisku ēdienu gatavošanai, bez kā lauku mājās arī neiztikt. Kā arī varat papildināt mājas interjeru ar modernu kamīnu.

Foto: Unsplash.comFoto: Unsplash.com


Apkures sistēmu kopšana – katra cilvēka pienākums 
Lai māja vienmēr būtu skaista un tīra, nepieciešams ieguldīt daudz darba. Taču vai esat kādreiz mēģinājuši notīrīt, piemēram, kamīna durtiņu stiklu? Tās varētu šķist gatavās mocības, ja to nedarāt ar piemērotiem tīrīšanas līdzekļiem. Speciāli šim nolūkam iespējams iegādāties dažādus tīrīšanas līdzekļus, bet šeit noteikti derēs arī līdzekļi, kas domāti taukainu  virsmu kopšanai, jo sodrēji pēc būtības daudz neatšķiras no taukiem. Tomēr noteikti derētu atcerēties, ka stiklus drīkst tīrīt tikai tad, kad tie ir pilnībā atdzisuši, citādi var tikt bojāta stikla virsma.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Lai nu kā – tā ir tikai maza daļa no tā, kā rūpēties par apkures sistēmu tīrību. Jā, šeit runa ir par skursteņslauķa pakalpojumiem, kas ir ļoti svarīgi, jo katrs no mums ir atbildīgs par ugunsdrošību mūsu mājokļos. Neatkarīgi no tā, vai izmantojat čuguna krāsnis, centrālās apkures sistēmu vai podiņu krāsnis. Par to, ka skursteņi un dūmvadi ir jātīra, liecina arī Ministra kabineta izdotie Ugunsdrošības noteikumi. Apkures sistēmu kopšana arī noteiks to, cik labi un kvalitatīvi tie darbosies. Ja sodrēji no apkures ierīcēm netiek iztīrīti, vilkme pasliktinās un ierīces dūmo, kā arī nespēj nodrošināt pilnvērtīgu siltuma atdevi. Tieši sodrēji var izraisīt uguns nelaimes, jo, tiem degot, skurstenī var attīstīties pat līdz 1000°C liela temperatūra. Skursteņa kanāla plaisas arī var izraisīt ugunsgrēku, jo caur plaisām uguns var izplatīties tālāk pa mājas konstrukcijām. Tāpēc ir ļoti svarīgi vismaz reizi trīs gados pārliecināties par skursteņa tehnisko stāvokli.

Izvēlieties lielisku apkures sistēmu savai lauku mājai no interneta veikala Precesdarbam.lv un esiet droši, ka Jūsu mājā valdīs siltums un omulība. Sagatavojies apkures sezonai jau savlaicīgi, apkures sezona jau tuvojas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)