Banner 980x90

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Tukuma muzeja ceļojošo izstādi par Lestenes baznīcu

Jelgava, 20.sept., LETA. 2.oktobrī plkst.15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrija galerijā atklās Tukuma muzeja ceļojošo izstādi "Ak, svētā Lestene!" par Lestenes baznīcu, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Baznīcas interjera sendienu fotogrāfijas uzbur vīziju par kādreizējo baznīcas iekštelpu bagātību un greznību, atspoguļo vēsturiskos notikumus, kā arī ieskatu restaurācijas procesos.

Lestenes baznīca un tās iekārta ir daudz piedzīvojusi - kara laiku, ugunsgrēku, padomju varas attieksmi, tostarp noliegumu, vienaldzību, nevērību, pārbūves, pakļaušanu bojāejai un arī atdzimšanas gaidas -, klāstīja Ozola.

Lestenes baznīcas kokgriezumu glābšana bija viens no būtiskākajiem Tukuma muzeja īstenotajiem pieminekļu aizsardzības pasākumiem, ko rosināja mākslas zinātnieks Jurģis Skulme, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis un realizēja mākslas zinātnieks Arturs Vaidziņš. 1966.gadā Tukuma muzeja sarīkotā izstāde "Lestenes kokgriezumu" un ekspozīcija savā ziņā bija protesta akcija. Izpostītās baznīcas iekārtu fragmenti, iespiesti salīdzinoši mazajās muzeja telpās, bija kā mēms pārmetums attieksmei pret kultūras vērtībām.

Lai atspoguļotu Lestenes baznīcas iekārtas likteni, muzeja iesaisti baznīcas glābšanā un mūsdienu situāciju, pēc 50 gadiem, 2016.gadā, Tukuma Mākslas muzejs sagatavoja izstādi ar nosaukumu "Ak, svētā Lestene!", atainojot dramatiskos vēstures notikumus un uzburot vīziju par kādreizējo baznīcas interjera greznību, kā arī sniedzot īsu ieskatu tā atjaunošanā. Pašlaik tā ir pieprasītākā Tukuma muzeja ceļojošā izstāde, kas līdz šim jau bijusi skatāma Livonijas ordeņa pilī Ventspils muzejā, Jaunpils pilī, Vērgales pagasta muzejā, Cīravas pagasta bibliotēkā un Slampes pagasta bibliotēkā, kā arī pašā Lestenes baznīcā. Pēc LNB izstāde ceļos uz Kauguru kultūras namu.

Atklāšanas pasākumā LNB ar stāstījumu par Lestenes baznīcas iekārtas glābšanas vēsturi un restaurāciju uzstāsies Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola, savukārt Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda valdes pārstāvis Jurģis Klotiņš informēs par Lestenes baznīcas atjaunošanas gaitu.

Izstāde LNB būs apskatāma līdz 20.oktobrim. Ieeja bez maksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)