Banner 980x90

Latvijas ceļu muzejā var saņemt komiksu par ceļu būvnieka profesiju

Lai stāstītu bērniem par ceļu būvi un nozares profesijām, VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) ir izveidojuši pirmo izglītojošo komiksu "Kā trīs draugi Ceļgrauzi pieveica", pilsētas informācijas portālam Tukums24.lv ziņo LVC.

"Jauni, izglītoti un progresīvi speciālisti ir nepieciešami katrā nozarē, un ceļu būvē, iespējams, vēl vairāk nekā citās. Ja nav ceļu, nav iespējama arī valsts attīstība. Tāpēc, lai pastāstītu bērniem par mūsu profesiju, ceļu būvi un atgādinātu par nepieciešamību mācīties matemātiku, fiziku, ķīmiju, esam izveidojuši šo komiksu. Bez dabaszinībām apgūt būvinženiera, projektētāja vai būvnieka profesiju nav iespējams," komiksa prezentācijā, kas notika Autoceļu kompetences centrā, sacīja LVC ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

"Esam pateicīgi māksliniecei un radošajai komandai par spēju iedziļināties mūsu profesijā un ikdienas darbos. Zinu, ka, domājot par sižetu un tēliem, autori ir runājuši gan ar mūsu laboratorijas speciālistiem, gan ar būvniekiem, lai izprastu visas profesiju nianses," viņš atzīmēja.

Komiksā bērni un pusaudži uzzinās daudz interesanta par to, kā top ceļi, kā var kļūt par ceļu projektētāju vai būvnieku, un kāda nozīme ir matemātikai un dabaszinībām.

"Šobrīd, kad lielākā daļa skolēnu izvēlās mācīties sociālās zinātnes, viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir vairāk jauniešu piesaistīt eksaktajām zinātnēm. Latvijai ir nepieciešami inženieri – gan tādi, kas strādā ceļu būves nozarē, gan citās tautsaimniecībai svarīgās jomās. Tāpēc viens no veidiem, kā to panākt, ir jau pamatskolniekiem parādīt, ka ķīmija, fizika un matemātika ir svarīgi un patiesībā arī ļoti interesanti mācību priekšmeti. Tāpēc Rīgas Tehniskās Universitāte atbalsta jauno Latvijas Valsts ceļu iniciatīvu – komiksa izveidi, kas jauniešiem parāda, kā eksakto zinātņu priekšmeti tiek pielietoti praksē," norādīja RTU Rektora vietnieks attīstībā Artūrs Zeps.

"Ceļu būve ir interesanta, valstiski svarīga, kā arī ļoti perspektīva nozare tiem, kas izvēlēsies apgūt ar to saistītu profesiju. Latvijas plašais, taču diemžēl arī nolietotais ceļu tīkls gaida remontdarbus, un jaunajiem speciālistiem par darba trūkumu raizēties nevajadzētu. Ir svarīgi bērniem jau skolas solā radīt interesi par ceļu būvi, kā arī iepazīstināt ar profesiju un pastāstīt, kādas zināšanas nepieciešamas, lai kļūtu, piemēram, par ceļu būves inženieri," uzsvēra biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komiksu varēs saņemt visi bērni un pusaudži, kas apmeklē Latvijas Ceļu muzeju Šlokenbekā, kā arī VAS Latvijas Valsts ceļi Autoceļu kompetences centra ekskursanti.

Komiksa idejas autors un izdevējs ir LVC, māksliniece Maija Līduma, stāsta un tekstu autors Ingus Josts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)