Banner 980x90

Kandavas novada vadītāja: Jaunajam vides ministram jāuzlabo situācija atkritumu apsaimniekošanas jomā

Rīga, 10.dec., LETA. Jaunajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram jāuzlabo situācija vides un atkritumu apsaimniekošanas jomā, tai skaitā kontrolē, aģentūrai LETA pauda Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP).

Domes vadītāja, komentējot Valsts vides dienesta (VVD) cīņu pret atkritumu izgāztuvēm, pauda, ka viens no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas neizdarītajiem darbiem ir normatīvo aktu sakārtošana, lai Latvijā vairs nevarētu ievest nelegālos atkritumus, piemēram, no ziemeļvalstīm, ja vietējie uzņēmumi uzreiz nevar apliecināt, kur tos realizēs un nodos pārstrādei.

Domes priekšsēdētāja pārmet VVD, ka tas problēmu saistībā ar atkritumu izgāztuvi Kandavas novada Cēres pagastā sācis risināt tikai tad, kad par to sāka ziņot plašsaziņas līdzekļi, bet pirms tam veiktajās vietas apskatēs problēmas neesot saskatījis.

"Šobrīd vieta tiek sakārtota, bet cik tādu vietu vēl ir Latvijā, nav īsti zināms. Tas nozīmē, ka risks, ka kāds šādas vietas netīšām vai tīšuprāt var aizdedzināt, ir ļoti liels. Šajā gadījumā kaitējums tiks nodarīts ne tikai apkārtējai videi, bet arī vietējiem iedzīvotājiem, kuriem būs jāelpo kaitīgie dūmi. Turklāt kādam taču būs jāmaksā par dzēšanu. Atminoties, ka Slokas ugunsnelaimes likvidēšanā tika iesaistītas dažādas institūcijas, pat bruņotie spēki, varam tikai lēst, cik tas izmaksās valsts un vietējās pašvaldības budžetam," komentēja Priede.

Priede uzskata, ka Latvijā ilgstoši un sistemātiski vides jautājumiem valstiskā līmenī nav pievērsta pietiekama uzmanība un gadiem tiek ignorētas problēmas, kas viņai nav izprotams.

"Normāli būtu, ja atbildīgā ministrija, ministrs un kontrolējošie dienesti paši monitorētu situāciju, nevis šiem jautājumiem pievērstos tikai tad, kad par to trauksmi ceļ zaļi domājoši ļaudis, pašvaldība un mediji, vai arī notiek kāda nelaime, piemēram, paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks," klāstīja domes vadītāja.

Kā ziņots, Kandavas novada pašvaldība pauda bažas par aizdomīgu atkritumu glabātuvi Cēres pagasta "Priedītēs", kur nenorobežotā teritorijā atrodas dažādi plastmasas atkritumi un lietotās automašīnu riepas.

Priede iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka atkritumu apjoms objektā aug, un par savām bažām pašvaldība jau ziņojusi atbildīgajām instancēm. Priedes pārstāvētā partija arī paziņoja, ka atklātajā izgāztuvē daļa plastmasas atkritumu atrodas zem klajas debess un novietoti uz grunts, nevis asfaltēta seguma, bet nolietotās automašīnu riepas samestas kaudzē objektam pieguļošajā pļavā.

Savukārt VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča aģentūrai LETA skaidroja, ka par šo teritoriju dienestam ir zināms, un inspektori jau ilgāku laiku seko līdzi tajā notiekošajam, analizējot apsaimniekotās atkritumu plūsmas. Viņa arī norādīja, ka "Priedītēs" izkrauta viena no nelikumīgi ievestajām pārrobežu atkritumu kravām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)