Banner 980x90

"Kandavas komunālie pakalpojumi": Jaunā siltumtrase ievērojami samazinājusi siltuma zudumus

Jelgava, 20.marts, LETA. Lai arī vietām Kandavā virs jaunās siltumtrases izkusis sniegs, siltumtrase ievērojami samazinājusi siltuma zudumus, paziņojumā sabiedrībai paudis SIA "Kandavas komunālie pakalpojumi" valdes loceklis Oskars Kļava.

Komunālā uzņēmuma vadītājs, komentējot, kāpēc bija nepieciešama siltumtrašu rekonstrukcija un līdzekļu ieguldījums, ja joprojām ir acīmredzami siltuma zudumi, klāstījis, ka nav tādas tehnoloģijas, kas nodrošinātu siltumenerģijas pārvadi no siltumavota līdz patērētājiem bez zudumiem.

"Jebkuras enerģijas pārvade vairāk vai mazāk ir saistīta ar zudumiem. Enerģijas ražotāju uzdevums ir tos maksimāli samazināt, cik to pieļauj tehnoloģiskās un ekonomiskās iespējas. Īstenojot projektu "Kandavas pilsētas siltumtrašu pārbūve un izbūve", Kandavas komunālie pakalpojumi nekad nav solījuši, ka siltumenerģijas zudumi pārvadē izzudīs," skaidrojis Kļava, piebilstot, ka jau sākotnēji paredzēts, ka zudumi tikai samazināsies, tādejādi ļaujot samazināt ražošanas izmaksas un arī siltumenerģijas cenu.

Īstenojot projektu, uzņēmumam esot izdevies samazināt siltumenerģijas zudumus, jo pirms projekta realizācijas aptuvenie siltuma zudumi bija aptuveni 17%, bet pēc projekta īstenošanas tie ir nedaudz vairāk par 9%. Projekta viens no mērķiem bija nodrošināt, ka siltuma zudumi nepārsniedz 12%, līdz ar to mērķis ir sasniegts.

Kļava stāstījis, ka zudumu iemesls varētu būt arī cauruļu ieguldīšana tuvu zemes virskārtai. Tāpat cauruļu tranšeju vietā ir mainīta grunts un smilts saules ietekmē sasilst ātrāk, tāpēc arī sniegs nokūst ātrāk.

"Projektā "Kandavas pilsētas siltumtrašu pārbūve un izbūve" tika izmantotas otrās sērijas rūpnieciski izolētās caurules, kuras ir ar samērā zemu izolācijas siltumvadītspējas koeficientu, bet vēlreiz gribu uzsvērt, ka arī šīs caurules nenodrošina siltumenerģijas pārvadi bez īpašiem zudumiem," paudis Kļava.

Jau vēstīts, ka Kandavas novada pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Kandavas komunālie pakalpojumi", pamatojoties uz būvniecības ekspertīzes rezultātiem, lūgusi labot defektus pilsētā izbūvētajās siltumtrasēs.

Ekspertīzi AS "Inspecta Latvia" veica, jo jaunā sasaukuma Kandavas novada dome lēmusi veikt pilsētas siltumtrašu pārbūves kvalitātes pārbaudi, jo tai neesot pārliecības, ka projekts, kas izmaksājis vairāk nekā vienu miljonu eiro, īstenots kvalitatīvi.

Ekspertīzē konstatēts, ka projekta realizācijas laikā bez pamatojuma ir veiktas būvdarbu apjomu izmaiņas, kas tika izdarītas, neievērojot līguma noteikumus - neveicot izmaiņu izvērtējumu no būvuzrauga puses. Tāpat noskaidrots, ka būvdarbi veikti, nenodrošinot visas tehniskajā specifikācijā norādītās prasības attiecībā uz metināšanas personālu, nepieciešamo dokumentāciju un pārbaudēm. Vairāki būvdarbi veikti bez darba aktiem, tāpat labiekārtošanas darbiem konstatēti lokāli defekti un neatbilstoša darbu kvalitāte.

Tāpat ekspertīzē noteikts, ka, veicot siltummezglu izbūvi, pieļautas atkāpes no būvnoteikumu un būvizstrādājumu ražotāju montāžas instrukcijām, turklāt sagatavotā izpilddokumentācija daļēji neatbilst normatīvo aktu prasībām, bet siltummezglu shēmas daļēji neatbilst faktiski uzstādītajām iekārtām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)