Banner 980x90

Kā rūpēties par mazo šķirņu suņiem - ieklausies ekspertu ieteikumos

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Mazo šķirņu suņi ir ideāli piemēroti saviem saimniekiem daudzās dzīves situācijās. Piemēram, mazos četrkājainos draugus ir vieglāk turēt dzīvoklī nekā lielāku šķirņu suņus. Tomēr mazajiem sunīšiem ir arī īpašas vajadzības, kas jāievēro, lai viņi justos laimīgi un veseli. Ieteikumos dalās praktizējoša veterinārārste Aelita Baumane un Latvijā populārās suņu barības "DOGO" zīmola vadītāja Ligita Strode.

Kā pilsētas informācijas portālam Tukums24.lv pavēstīja "Public ID Group" projektu direktore Tija Ezeriņa, pēc Baumanes teiktā, mazo šķirņu sunīšu labsajūtai ir vajadzīgas vairākas lietas - redeļu kaste - aploks, sildošs paliktnis (vēsam laikam), rotaļlietas, augstas kvalitātes suņu barība, kopšanas piederumi, zobu birste un pasta, kā ar suņiem paredzēts apģērbs vēsiem laika apstākļiem.

Kad tu savu suņuku nevari cieši uzmanīt, ieliec viņu redeļu kastē – aplokā. Tas pasargās mīluli no iespējamām traumām, jo ļoti mazi suņi var iesprūst šaurās vietās un sevi ievainot, cenšoties tikt ārā. Redeļu kaste arī noderēs, kad mājās notiek svinības vai ģimenes saieti – tādējādi būs izslēgta iespēja, ka kāds suņukam nejauši uzkāpj.

Vēsā, mitrā laikā redeļu kastē ieliec sildošo paliktni, lai sunītim būtu silti. Mazie suņi ļoti ātri nosalst, un sildošais paliktnis palīdzēs uzturēt ķermeņa siltumu. Apsedz paliktni ar mīkstu auduma gabalu, lai mazais draudziņš justos ērti.

Dod savam sunim daudz viņam piemērotu rotaļlietu, jo arī maziem suņiem patīk spēlēties. Ja iedosi suņukam groziņu ar viņa paša spēļu mantām, tas atturēs viņu no auklu vai citu viņam bīstamu priekšmetu graušanas. Noteikti nomaini rotaļlietas, kad tās ir nodilušas vai saplēstas.

Savukārt "DOGO" zīmola vadītāja Strode iesaka barot mazu suni divas reizes dienā ar augstas kvalitātes barību. Mazajiem suņiem ir nosliece uz tādām veselības problēmām kā hipoglikēmija (glikozes līmeņa pazemināšanās asinīs), tādēļ izvēlies augstas kaloritātes barību, kuras pamatā ir gaļa vai zivis, un augstvērtīgas šķiedrvielas, jo tās ne tikai nodrošinās aizcietējumu profilaksi, bet arī nodrošinās vienmērīgu cukura līmeni asinīs visu dienu.   

Abas speciālistes ir vienisprātis, ka mazo šķirņu suņi rokās jāņem iespējami biežāk un tiem jāsaņem labas uzvedības apmācība. Mazi suņi bieži vien var iekost, ja ar viņiem pietiekami daudz nenodarbojas, nesamīļo un neapmāca, viņas brīdina. 

Mazo šķirņu suņiem ķemmēšana nepieciešama vismaz reizi nedēļā. Ķemmē savu suni virzienā no deguna uz astes galu ar mīkstu ķemmi. Nogriez suņa nagus ar mazām suņiem paredzētām knaiblītēm – griez pa maziem gabaliņiem, lai nenogrieztu par daudz.

Turklāt vairākas reizes nedēļā ir jātīra suņa zobi. Veterinārārstes Baumanes pieredze rāda, ka mazie suņi bieži cieš no zobu kariesa un smaganu slimībām, tāpēc regulāra tīrīšana saglabās zobu un smaganu veselību.

Sagādā savam mazajam mīlulim drēbītes aukstam laikam. Suņu apģērbs, piemēram, jaciņas un džemperīši palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un nepieļaus, ka sunim kļūst pārāk auksti. Lai suns justos silti un sausi, izvēlies drēbītes no mīksta materiāla, kas cieši pieguļ ķermenim.

Nekad fiziski nesodi savu suni. Mazi sunīši ir ļoti trausli, un viņus var ievainot pat nelielas pļaukas. Lai koriģētu suņa uzvedību, daudz efektīvāk darbosies apmācība ar pozitīvo motivāciju, piemēram, kāds suņu kārums vai rotaļlietas.

Ja suns izrāda slimības pazīmes, nekavējoties kontaktējies ar veterinārārstu. Vemšana, caureja, apātija un apetītes zudums – tās var būt pazīmes, ka suns ir sasirdzis.

Vairāk par suņu veselības un labsajūtas jautājumiem vari uzzināt http://dogo.lv/lv/vesels-suns/.

Pašmāju lielākais suņu barības zīmols "DOGO" vēlas demonstrēt, cik daudz prieka un pozitīvu brīžu saimniekiem var sagādāt viņu četrkājainie draugi. Tāpēc līdz šāgada 16.novembrim spēkā ir akcija, kurā "DOGO" aicina piedalīties ikvienu suņu īpašnieku un cīnīties par galveno balvu – iespēju laimēt ceļojumu 3000 eiro vērtībā. Balvu izlozē piedalās ikviens "DOGO" barības pirkums, kas veikts līdz šāgada 15.novembrim. Vairāk informācijas un pilni akcijas noteikumi www.dogo.lv.

Zīmola "DOGO" pamatā ir AS "Tukuma Straume" vairāk nekā 30 gadu pieredze dzīvnieku barības ražošanā. 

Šobrīd AS "Tukuma Straume" ir ne vien viens no lielākajiem un vecākajiem mājdzīvnieku un mājlopu barības ražotājiem Baltijā, bet arī viens modernākajiem.

"Tukuma Straume" kopš 2007.gada ražošanas attīstībā ir investējusi vairāk nekā astoņus miljonus eiro. Vēl 2013.gadā mājdzīvnieku barības ražotnē uzstādīta moderna fasēšanas iekārta, tā pilnībā automatizējot ražošanu un dažādojot mājdzīvnieku barības iepakojumu izmēru.

"Tukuma Straume" suņu barību ražo kopš 1987.gada, savukārt zīmols DOGO izveidots 2007.gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)