Banner 980x90

Iepazīsti dzirnavu darbības principus Rideļu dzirnavās

Rideļu dzirnavas atrodas Engures novada Engures pagastā, kur tās bijušas jau ļoti ilgi. 1863. gadā, kad Engures ezeru savienoja ar jūras līci, ūdens līmenis ezerā nokritās gandrīz par diviem metriem, un grāfs Landsdorfs uzbūvēja lielas dzirnavas, ko darbināja ūdens rats. Lai arī mūsdienās tās graudu pārstrādei vairs neizmanto, gan dzirnavas, gan ezers un tā apkārtne ir teicama vieta atpūtai un dabas baudīšanai.

Vēsture

1863. gadā, kad Engures ezeru savienoja ar jūras līci, ūdens līmenis ezerā nokritās gandrīz par diviem metriem, un grāfs Landsdorfs uzbūvēja lielas dzirnavas, ko darbināja ūdens rats. Cauri dzirnavām tek Kalnupe, kura ietek Engures ezerā, tāpēc agrāk visus mehānismus darbināja ūdens rats. Rideļu dzirnavās bijušas ne tikai graudu maļamās mašīnas, bet arī vilnas kāršamās un dzijas vērpjamās mašīnas.

Pirmā pasaules kara laikā dzirnavas nodega. Pēc zemes reformas 1920. gadā dzirnavu mūrus un ezeru no valsts nopirka pašreizējā saimnieka Oskara Kambala vectēvs, Donāts Kambala. 1924. gadā dzirnavas tika atjaunotas, un ūdens rata vietā uzstādīja turbīnu un ģeneratoru. Sebākais ūdens rats ar graudu maļamo iekārtu ir saglabāts un mūsdienās apskatāms kā muzeja eksponāts.

1949. gadā saimniekus no dzirnavu mājas izdzina. Tikai 1971. gadā, kad kolhoza īpašumā esošās dzirnavas atkal nodega un tika izpostītas, Kambalu dzimta savu īpašumu atguva – kā dzirnavu drupas un piesārņotu, pielūžņotu apkārtni.

Dzirnavas no jauna savu darbību atsāka 1992. gadā Kambalu dzimtas vadībā. Jau 1996. gadā dzirnavas mala nepārtraukti, diennaktī pārstrādājot trīsarpus tonnas graudu. 2002. gadā Rideļu dzirnavas tika iekļautas Eiropas Kultūras Industriālajā Mantojumā.

Rideļu dzirnavas mūsdienās

2018. gadā Rideļu dzirnavu iekštelpās ir veikti atjaunošanas darbi un izveidota mūsdienīga un moderna ekspozīcija projekta "Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai" ietvaros, kas iepazīstina ar dzirnavu mehānismiem un darbības principiem. Lai arī dzirnavas masveida graudu pārstrādei vairs neizmanto, ekskursijā pa tām apskatāmas miltu malšanas iekārtas un to malšanas process. Par katru no senajām iekārtām ir izveidots apraksts latviešu, angļu un krievu valodā. Tāpat priekšstatu par kādreizējo graudu malšanas procesu Rideļu dzirnavās sniedz dažādi videomateriāli.

Dzirnavas un to apkārtni iecienījuši ne tikai atpūtnieki – Dzirnavu ezera dzidros un tīros ūdeņus novērtē arī makšķernieki. Rideļu ezers, kura platība ir 37 hektāri, ir ļoti vecs, stāviem, mežainiem krastiem. Te ligzdo gulbji un pīles, un vasarās skaisti zied baltās ūdensrozes.

Interesentiem ir iespēja iznomāt laivu vai SUP dēli braucienam pa ezeru. Pie tā atrodas arī omulīgā kafejnīca "Cope", kas ir ieguvusi plašu atpazīstamību, pateicoties savām gardajām pankūkām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)