Banner 980x90

Engures teritorijā atklāta īpaši aizsargājama pļavas silpureņu atradne

Rīga, 8.jūn., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), novērtējot piekrastes piemērotību publiska atpūtas projekta izveidei Engures teritorijā, atklājusi īpaši aizsargājamās pļavas silpureņu atradni, aģentūra LETA uzzināja DAP.

Atrastās pļavas dēļ, teritorijā nevarēs īstenot ieplānoto publisko atpūtas teritorijas izveidi.

Pļavas silpurene ir viena no divām Latvijā sastopamajām silpureņu sugām. Atšķirībā no meža silpurenes, kas galvenokārt sastopama Austrumlatvijā, šī suga lielākoties koncentrējas Piejūrā un Rietumlatvijā. Plašākā mērogā tā ir Austrumeiropas stepju suga, taču arī tur, savā īstajā areālā, piemēram, Ungārijā un Rumānijā, tā tiek uzskatīta par apdraudētu, skaidro DAP.

Savukārt Latvijā tā ir īpaši aizsargājama, jo ir reta un saistīta ar specifiskiem augšanas apstākļiem. Augs ir ierakstīts Latvijas un Baltijas reģiona Sarkanajā grāmatā. Tas nozīmē, ka šo augu ir aizliegts lasīt, noplūkt un izrakt. Tāpat ir aizliegta auga dzīvotņu postīšana.

Augam ir nokareni, zvana formas ziedi ar bāli violetām, retāk iesarkanām vai iedzeltenām lapām. Tās zied aprīļa beigās un maijā, bet jūnija sākumā augs izveido iegarenus augļus, kas klāti ar bieziem matiņiem.

Pļavas silpurenes aug gaišās un atklātās vietās, piemēram, sausos priežu mežos, kāpās ar skraju augāju, un retu reizi arī sausās pļavās. Augam ir ļoti nepieciešama saules gaisma, tādēļ, ja to pārklāj ēna, augs izzūd.

Lai uzlabotu silpureņu augšanas apstākļus, DAP rudenī Engurē plāno organizēt pelēkās kāpas sakopšanas talku, kuras laikā silpureņu atradnes teritorijā tiks ravētas mazās priedītes, kas varētu aizēnot šos augus. Talkā varēs piedalīties arī vietējie iedzīvotāji.

Savvaļā ievākt silpurenes ir aizliegts. Tāpat nav atļauts tās audzēt, kolekcionēt, transportēt, dāvināt, pārdot vai mainīt, kā arī piedāvāt pārdošanai vai apmaiņai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)