Banner 980x90

Dienas stacionāra pacientiem Tukuma slimnīcā varētu pielāgot telpu ilgākai stacionēšanai

Jelgava, 8.nov., LETA. Gadījumiem, kad dienas stacionāra pacientiem slimnīcā vajadzēs palikt stacionārā ilgāk par noteikto vienu dienu, Tukuma slimnīcā varētu izveidot viesnīcas tipa telpu, aģentūru LETA informēja ārstniecības iestādes vadītāja Dzintra Rabkeviča.

Slimnīcas vadītāja skaidroja, ka iestāde pielāgosies Veselības ministrijas (VM) ierosinātājiem grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, precizējot dienas stacionārā veicamo manipulāciju klāstu. Taču ne vienmēr pacienti var doties mājās uzreiz pēc manipulāciju veikšanas, uzsvēra Rabkeviča.

Lielākoties pacienti stacionārā pavada ilgāk par vienu noteikto dienu, ja viņiem nepieciešama novērošana, ir radušies kādi sarežģījumi.

"Operācijas dienas stacionārā tiek plānotas, tā nav neatliekamā palīdzība, un pacienti apzinās, ka viņiem pēc tam jātiek mājās. Neviens negrib slimnīcā gulēt tāpat vien, tas ir arī naudas jautājums. Bet ir gadījumi, kad pacients pēc operācijas vienkārši nevar nonākt mājās," skaidroja slimnīcas vadītāja, piebilstot, ka lauku teritoriju iedzīvotāji ne vienmēr pieejams privātais un arī sabiedriskais transports.

Lai risinātu problēmu, slimnīcas speciālisti sākuši apsvērt iespēju vienu no iestādes telpām pielāgot pacientiem, kuriem veiktas manipulācijas dienas stacionārā, taču nepieciešama uzraudzība, pakalpojumu nodrošinot par maksu. Pašlaik gan šī ir tikai iecere. Rabkeviča arī prognozēja, ka pieprasījums pēc šāda pakalpojuma nebūs pārāk augsts.

Kā vēstīts, Nacionālais Veselības dienests (NVD) secinājis, ka vismaz 70% gadījumu pacienti dienas stacionārā ir uzturējušies vairāk nekā vienu dienu.

Laikraksts "Latvijas Avīze" raksta, ka MK noteikumos jau tagad ir norādīts, kādas medicīniskās manipulācijas atļauts veikt dienas stacionārā, kā arī noteikts, ka tur pacients var uzturēties ne ilgāk kā vienu dienu. Tomēr, analizējot 2016.gada datus, NVD konstatējis, ka šis noteikums tiek pārkāpts - slimnieki nereti tur ārstēti ne tikai divas trīs, bet pat septiņas un astoņas dienas.

VM ir izstrādājusi grozījumus MK noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas uzlabošot dienas stacionārā sniegto pakalpojumu kvalitāti, precizējot tajā veicamo manipulāciju klāstu. Ministrijas mērķis esot reorganizēt dienas stacionāru darbu tā, lai slimniekam tur nevajadzētu uzturēties pa nakti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)